zaterdag 11 mei 2019

Dag 11 (Susa - Torino)

Susa - Torino
Het beroemde klooster Sacra di San Michele (o.a. door Umberto Eco’s boek “De Naam van de Roos”) rijst in de ochtendnevel als één geheel met de vooruitstekende berg waarop het staat boven de vallei uit. In San Ambrosio denk ik dat ik er al dicht bij ben: omhoog kijkend lijkt het massieve bouwwerk dat boven het stadje uittorent er deel van uit te maken. Maar ik moet er 12 km voor omrijden en aan de achterkant over een stijl weggetje (8 à 10%) de rots beklimmen, en 500 m hoogteverschil overbruggen.

Bij het klooster komen de pelgrimsroutes over de Col du Mont Cenis en de Via Francigena (de route over de St. Bernardpas van het Engelse Canterbury naar Rome) samen. Die route, die al vanaf ongeveer 900 wordt beschreven, heeft Emo vanaf Susa naar Rome gevolgd.Sacra di San Michele (foto van internet)Zo’n 10 km voor Turijn voert het spoor van Emo mij langs het Castello di Rivoli, dat ik nu niet wil missen, hoewel ik vandaag al aardig wat voor de kiezen heb gehad, kwa fysieke en ‘spirituele’ inspanning.
Het museum voor hedendaagse kunst is gevestigd in een indrukwekkend neo-barok kasteel dat in 1984 na een volledige restauratie werd heropend met een tentoonstelling die was samengesteld door de Nederlandse museumdirecteur Rudi Fuchs, die ook de initiator was van de vestiging van het museum in het kasteel. Het is één van de meest toonaangevende musea geworden.
Helaas moet ik weer oppervlakkig bijven: het loopt tegen 5 uur en ook in Italië sluiten culturele instellingen om die tijd. 

Ik verlang naar het Hotel Roma, dat ik ken van een vorig bezoek aan Turijn. Vier kilometer voor aankomst krijg ik midden in het helse verkeer een lekke achterband..


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten