DE ROUTE

In 'Emo's Reis' volgt prof. dr. Dick E.H. de Boer de tocht die de Fries-Groningse abt Emo tussen november 1211 en juli 1212 naar Rome maakte. Op basis van de Kroniek van het klooster Bloemhof en met gebruik van talrijke historische documenten schetst hij van dag tot dag een beeld van het landschap en de samenleving in het Europa van het begin van de dertiende eeuw, gezien door de ogen van Emo.
Geïnspireerd door de boeken die Emo's reis beschrijven heb ik de route zo nauwkeurig mogelijk bepaald langs zijn overnachtingsplaatsen, die bestonden uit kloosters, kastelen en gewone herbergen in de plaatsen die op onderstaand kaartje zijn aangegeven.

De sporen die Emo heeft achtergelaten zijn in veel gevallen niet meer te vinden, maar voor mij is er voldoende aanleiding om er een cultuur-historische reis van te maken met linken naar onze moderne tijd. Niet toevalling hebben Marja en ik met de kinderen in de periode '75 tot 2011 (precies 800 jaar na Emo's reis - realiseer ik me nu) tijdens onze kampeervakanties veel plaatsen op de route in Frankrijk en Italië aangedaan. Als het zo uitkomt verwerk ik die herinneringen in het verslag.
De omweg die Emo op zijn heenreis maakt over Prémontré en de Col du Mont Cenis is verklaarbaar. De terugweg neemt hij de aanzienlijk kortere weg over de Passo Gran San Bernardo.
Met mijn fietstocht "In het spoor van Emo" heb ik Emo's route vanuit het Bourgondische plaatsje Melay - één dag fietsen ten noord-oosten van Dyon - aldaar opgepakt.Emo's HEENREIS I (Nijeklooster - Prémontré - Troyes)Emo's HEENREIS II (Troyes - Mont Cénis - Rome) *


)* Met mijn fietstocht "In het spoor van Emo" heb ik Emo's route vanuit het Bourgondische plaatsje Melay, in Dyon opgepakt