zaterdag 4 mei 2019

Dag 3 Dijon - Tournus (104 km) | Dag 4 Tournus - Lyon (108)

Dag 3 Dijon - Tournus
Vrijdag 3 mei verlaat ik Dijon over een verhard pad langs het Canal de Bourgogne. Oorspronkelijk een jaagpad, nu als een recreatieve fietsroute ingericht.
Het kanaal is in 1832 geopend en verbindt de Saône met de Yonne over de waterscheiding tussen de Atlantische Oceaan en de Middellandse zee. Om die te overbruggen waren er in het 242 km lange kanaal nogal wat sluizen nodig.Canal de BourgogneCanal de Bourgogne


Na een kilometer of tien wijk ik van het kanaal af om het beroemde kloostercomplex Abbaye de Cîteaux te bezoeken. Het behoort tot de orde der Cisterciënzers, ook wel Trappisten genoemd. Uit de tijd van Emo is alleen de kerk overgebleven. In de loop der eeuwen is het klooster uitgegroeid tot de moederabdij van 12 dochterkloosters. 
De tijd ontbrak mij voor een rondleiding, die over anderhalf uur gaat plaatsvinden en een uur gaat duren.
De bibliotheek (op de voorgrond van de luchtfoto) is het oudste deel van het klooster. Als ik mijn weg vervolg rijd ik een paar kilometer om naar de achterkant van het complex, om er (uit de verte) een heus beeld van te krijgen. Dichterbij kan ik niet komen.Boven: Luchtfoto van het kloostercomplex Abbaye de Cîteaux
Onder: Telefoto van de bibliotheek, het oudste deel van het 
kloosterEven vóór Seurre kom ik bij de Saône. Emo's spoor gaat aan deze kant van de rivier verder, maar het stadje ziet er zo uitnodigend uit dat ik er niet aan voorbij kan gaan. Er was ooit een bloeiende zouthandel, maar als ik de rivier oversteek beland ik in een doods 18e eeuws plaatsje, dat men onlangs heeft geprobeerd nieuw leven in te blazen met o.a. een pompeuze trappartij die nogal contrasteert met de oude sfeer. Maar de bedoeling is duidelijk: over grote lengte dichter bij het water te kunnen komen.


Seurre, Trappartij aan de Saône 

In Chalon-sur-Saône stop ik voor een sandwich met koffie op het intieme plein voor de kathedraal Saint-Vincent, die ik ook even binnen ga. Aan de kathedraal is vanaf 1090 gebouwd. De huidige voorgevel in neogotische stijl dateert uit het begin van de 19e eeuw. Het interieur bevat romaans-gotische stijlkenmerken.

Chalon-sur-Saône is zo'n typische stad aan de rivier waarvan de oude kern zich anderhalve kilometer langs de rivier uitstrekt, en halverwege de brug die een eiland in de rivier met beide oevers verbindt.
Boven: Chalon-sur-Saône, Place Sint-Vincent met de Cathédrale St.-Vincent

Onder: interieur St.-Vincent met romaans-gotische stijlkenmerkenAan het eind van de middag fiets ik langs l’Abbaye-la-Ferté, waar ik daadwerkelijk 'in het spoor van Emo' had kunnen overnachten, maar de moed zinkt mij in de schoenen om na een koude regenachtige dag in een kloostercel te slapen. Ik heb héél veel zin in een stads biertje.

In Tournus aan de Saône overnacht ik. Als een typische stad aan een rivier (langgerekte structuur evenwijdig aan he water) heeft het wel iets van Chalon-sur-Saône, hoewel het kleiner is. Het heeft een fraaie (Romaanse) abdijkerk, met twee ver uit elkaar staande torens die ik - als ik langs d
e rivier kom aanfietsen - boven de bomen zie uitsteken en die - nu het donker is - majestueus verlicht boven de stad oprijzen, wakend over het uitgaansvertier aan haar voeten.
Ik heb me ook maar in het vertier ondergedompeld.

Boven: Bij nadering van Tournus steken de torens van de Abbaye St. Philibert boven de bomen uit
Midden: De 
Abbaye St. Philibert waakt over het uitgaansleven

Onder: Tournus, Hotel de la PaixDag 4  Tournus - Lyon (108 km)
Vandaag vele kilometers omgereden en een paar flinke klimmetjes moeten nemen om het moderne klooster La Tourette  te bezoeken, dat gerekend wordt tot de beste werken van beroemde architect Le Corbusier (1960). Ik was er nog niet geweest en kon er - nu ik er zo dicht langs kwam - niet omheen.
Behalve de schitterende ligging van het moderne bouwwerk op een helling, is zijn bekendheid te danken aan de lichte constructie en de vernieuwende (klooster)plattegrond, zonder eeuwenoude gangen structuur met cellen, maar ontworpen voor de beleving van de ruimte, de routing en de lichtinval. Het spijt mij erg dat een bezoek aan het klooster vandaag niet mogelijk is.

Boven: Moeizame klim op weg naar Sainte-Marie de La Tourette
Midden: Sainte-Marie de La Tourette (1960)
Onder: Sainte-Marie de La Tourett (detail)2 opmerkingen:

  1. Stoer hoor Hans, ik ga je vanaf nu elke dag lezen. Met of zonder (liever met ;-)) foto's.
    Zet hem Op!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je hebt nog best veel op de fiets. Al in de tent geslapen?

    BeantwoordenVerwijderen