zaterdag 4 mei 2019

Dag 3, 4 (Dijon - Tournus - Lyon)

Dag 3  Dijon - Tournus
Vrijdag verlaat ik Dijon over een verhard pad langs het Canal de Bourgogne. Oorspronkelijk een jaagpad, vermoed ik, nu als recreatieve fietsroute ingericht.
Het kanaal is in 1832 geopend en verbindt de Saône met de Yonne over de waterscheiding tussen de Atlantische Oceaan en de Middellandse zee. Om die te overbruggen waren er in het 242 km lange kanaal nogal wat sluizen nodig.


Canal de Bourgogne


Canal de Bourgogne


Na een kilometer of tien wijk ik van het kanaal af om het beroemde kloostercomplex Abbaye de Cîteaux te bezoeken. Het behoort tot de orde der Cisterciënzers, ook wel Trappisten genoemd (van het bier). Alleen de kerk is uit de tijd van Emo overgebleven. In de loop der eeuwen is het klooster uitgegroeid tot de moederabdij van 12 dochterkloosters.
De ascetische levenshouding van de cisterciënzer orde weerspiegelt zich o.m. in een sobere architectuur. De tijd ontbrak mij aan voor een rondleiding, die pas over anderhalf uur zou plaatsvinden en een uur zou duren. Ik had de bibliotheek wel willen bezoeken (voorgrond op de foto).


Luchtfoto van het kloostercomplex Abbaye de Cîteaux
Telelens foto van de bibliotheek van de Abbey de Citeaux, een van de weinig overgebleven oorspronkelijke gebouwen (achterste gebouw op de foto) 


Standbeeld van Robert de Molesme, stichter van de Cisterciënzerorde (1075)


Even vóór Seurre kom ik bij de Saone. De route gaat aan deze kant van de rivier verder, maar het stadje ziet er zo uitnodigend uit dat ik er niet aan voorbij te gaan. Er was ooit een bloeiende zouthandel, maar als ik de rivier oversteek beland ik in een doods 18e eeuws plaatsje, dat men onlangs heeft geprobeerd nieuw leven in te blazen met een pompeuze trappartij die nogal contrasteert met de oude sfeer, maar het wel over grote lengte mogelijk maakt om tot bij het water te komen.In Chalon-sur-Saône stop ik voor een broodje met koffie aan het intieme plein voor de kathedraal Saint-Vincent, die ik natuurlijk ook even binnen ga. Aan de kathedraal is vanaf 1090 gebouwd. De huidige voorgevel in neogotische stijl dateert uit het begin van de 19e eeuw. Het interieur bevat romaans-gotische stijlkenmerken.


Place du Cathédrale Interieur Cathédrale Saint-Vincent met romaans-gotische stijlkenmerkenAan het eind van de middag fiets ik langs  l’Abbaye-la-Ferté, waar ik daadwerkelijk 'in het spoor van Emo' had kunnen overnachten, maar de moed zonk mij in de schoenen om na een koude regenachtige dag in een kloostercel te moeten slapen. Ik had héél veel zin in een stads biertje.

Ik heb overnacht in Tournus aan de Saône. Als typische stad aan de rivier (langgerekte structuur evenwijdig aan de rivier) heeft het wel iets van Chalon-sur-Saône, hoewel het kleiner is, met een fraaie (romaanse) abdijkerk, met twee ver uit elkaar staande torens, die boven de bomen uitsteken als ik langs de rivier kom aanfietsen, en die nu het donker is majestueus verlicht boven de stad oprijzen, wakend over het uitgaansvertier aan haar voeten.
Ik heb me ook maar in het vertier ondergedompeld.


Nadering Tournus langs de SaôneHotel in Tournus
Abdijkerk van Tournus, wakend over het uitgaansleven


Dag 4  Tournus - Lyon
(zaterdag)
Vandaag vele kilometers omgereden en een paar flinke klimmetjes moeten nemen om het moderne klooster La Tourette (1960) te bezoeken, dat gerekend wordt tot de beste werken van beroemde architect Le Corbusier. Ik was er nog niet geweest en kon er - nu ik er zo dicht langs kwam - niet omheen.
Behalve de schitterende ligging van het moderne bouwwerk op een helling, is zijn bekendheid te danken aan de lichte constructie en de vernieuwende (klooster)plattegrond, zonder de eeuwenoude gangen-structuur met cellen, maar ontworpen voor de beleving van de ruimte, de routing en de lichtinval. Het spijt mij erg dat een bezoek aan het klooster vandaag niet mogelijk is.2 opmerkingen:

  1. Stoer hoor Hans, ik ga je vanaf nu elke dag lezen. Met of zonder (liever met ;-)) foto's.
    Zet hem Op!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je hebt nog best veel op de fiets. Al in de tent geslapen?

    BeantwoordenVerwijderen